Nova Politika

22.04.2011., petak

Naljepnice za aute i pisanice ... plus neka razmišljanja o zlo/tumačenju simbolike Velikog Petka

Izabrao: Gordian Knot




Masta moze svasta :-)











Piše : catwoman

Do otprilike 12. stoljeća ( ako se dobro sjećam podatka s @ neverinovog bloga ) Krist je likovno u crkvama prikazivan kao Učitelj - centralna figura, oko koje su se skupljali učenici, kojima On očito nešto tumači, podižući ruku ...

A onda, od početka tog doista mračnog, mračnog srednjeg vijeka, Krist likovno prerasta isključivo u aspekt Žrtve, raspete na križu. Zbog naših grijeha, naravno - unaprijed se žrtvovao da nas iskupi, jer se svi mi rađamo krivi po defaultu istočnog grijeha. I da ne ostane ta teza posve nerealno "visiti u zraku", pridružuje joj se bratska teorija "loše karme", zbog koje se svi, zapadnjački rečeno, već rađamo u Grijehu.

Loša karma je ono, kada smo zločesti, pa moramo za kaznu iskusiti sve zločestoće koje smo ranije počnili u bivšim životima. Bilo bi to i logično, i pravedno, da se sada ne nameće pitanje - ako nas je netko unaprijed otkupio, znači li to da onda slobodno možemo griješiti, jer smo a priori beneficirani u tom smislu, tj. imamo imunitet kao naši sabornici ? Ili bi to trebalo značiti da smo jednostavno krivi što smo živi, i nema nam druge, nego za Kristom, kako već Crkva zapovijedi / istumači, a to je - za Žrtvom. Treba trpiti sve moguće i nemoguće, te se, dapače - dodatno trapiti. Jer: nema veće patnje od patnje Kristove na križu ... Nikada nikome nije bilo gore nego tada Njemu. I mi mu svojom što većom - to bolje patnjom tako trebamo pokazati da smo odlučili biti Njegovi.

Da, doista - nikada nikome nije bilo gore nego Njemu. Recimo, mom mačku koji tjedan dana nije mogao spavati zbog respiratornih problema i uginuo doslovno ubijen na veterinarskom fakultetu gdje je došao po pomoć, ali dr. Vnuk mu nije htio punktirati grudni koš, što je učinio njegov kolega dan ranije ( egotrip inat "pametnijeg" ), već ga je agresivnim palpacijskim pretragama abodmena doslovno ušokirao do smrti pred našim zapanjenim pogledima i nevjericom blokiranim umovima ... Ili svima onima gubavcima, koje majka Tereza sa svojim "odredima" nije uspjela spasiti iz jaraka pored cesta, gdje su umirali danima u najgorim septičnim mukama ... Ili malim Afrikancima - kosturima, što iznemogli od gladi i žeđi, s muhama koje im seru po očima, vegetiraju čućeći tjednima na suhoj, raspukloj zemlji, dok ih netremice nišane pogledi lešinara ? Ili bebama tuljanima, što bolno, bolno polako umiru od teških unutarnjih povreda i krvarenja, kada ih bejzbol palicama zatuku red neck people ( tu aludiram isključivo na onu kategoriju takvih, najbolje oslikanih u filmu "Easy Rider" ili " Southern Comfort " ). Sličnih, i još gorih primjera bilo bi bezbroj ... Evo još samo nekoliko ratnih : Japanci Kinezima na živo gule kožu ; Rusi nabadaju noževima zarobljenike, kojima su prethodno izvadili crijeva, pa ih svezali oko stabla i sada ih tim noževima "motiviraju" da trče oko drveta i tako ga omataju svojim crijevima .... Pa mislim, ja bih se samo zbog svojih zdravstvenih problema barem jednom, a možda i dvaput godišnje dala raspeti po istom protokolu kao Krist, samo da ostalih 362 ili 359 dana u godini budem bez bolova, potpuno funkcionalna i zdrava .... Možda bih pristala i na više tih "terapija", ako bi mi tako ostatak života donekle ličio nekoj fizičkoj 'normali'. ( Kad tako nešto kažem svojoj mami, a koja se već godinu i pol pati puno više od mene, opaljena moždanim udarom, na hodalici i u pelenama, s krvarećim vragom na dojci : "Ajme, svetogrdnice !" )

Eh ... dragi moj Kriste, što bi Ti rekao na sve to ? Možda, "inkarniran" ovaj puta u Sai Babu - upisao u prvu od dvadeset svojih " zapovijedi" za dobrim ponašanjem : " Budi nježan i ljubazan prema životinjama " ? I podsjetio na isto sasvim korektne ( ali rijetko kada tako i interpretirane ) starozavjetne zapovjedi što je Jahve dao Mojsiju ?

Istaknuo Princip Ljubavi iznad Principa Patnje, kao što je i u Bibliji ( diskretno se o tome priča ) zapisano da si to govorio ... Jer najveća je Tvoja naslada naša uzajamna Ljubav, i takva Ljubavna Žrtva u kojoj ne može biti Patnje ... Što bi, smatram, zapravo bila istinska interpretacija tvog egzemplarnog volontiranja na križu ...

Kome odgovara da se volimo, umjesto da patimo ? Megakorporacijskim poslodavcima ? Politikantskim lutkama što "mirenjem" zapravo još više rascjepljuju narode ? Religijskim liderima, što zlointerpretacijom vjere svoje narode stoljećima drže u pokornosti izrabljivača, s kojima su slizani od pojave crkvenih/ religijskih institucija, a sada taj svoj narod političkim savjetima guraju u još dublje ropstvo, te uskoumnim i uskogrudnim sagledavanjem Duhovnosti ( namjerno ) kumuliraju vjersku netrpeljivost ? Svim slugama novog svjetskog poretka ( jedne totalitarne svjetske države ), počevši od sitnih farmako- i eunijskih lobista u virtualnim sferama, pa do krajnjih likova u sjeni ( evo popisa : http://vigilantcitizen.com/latestnews/naming-names-your-real-government/ ) i onda onog Onkrajnog Zla, Tvog sluge, inkarniranog u svim Tvojim sebičnim, dvoličnim, okrutnim ili neempatičnim bićima ... što nas tjeraju da se promijenimo, ohrabrimo, ugledamo na tvog "kolegu avatara" Krišnu, koji je - osim uživanja u pjesmi i plesu, ljubavi sa svojom suprugom i noćnim kupanjima u mjesečinom obasjanim jezerima - s osobitim guštom tamanio i zle demone, samo ako bi koji slučajno taknuo u Njegove štićenike ?!!!

Ponekad se nasmiješim kada se sjetim simpatične "provale" jednog od pripadnika Hare Krišna pokreta : " Ma, dobar je Isus ... ali Krišna je faca !" ;-))

Voljela bih tu još i citirati Šimićevu pjesmu : " Otkupljenje " ... ali – koga zanima, već će ju lako naći ... :-)

A za ljubitelje poezije, posebna prigodna poslastica: http://www.prudencija.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=32:hrvatsko-religiozno-pjesnitvo-20-st&catid=3:kultura-i-knjievnost&Itemid=4

Za ljubitelje životinja : Zbog patnje kokoši, za Uskrs bez jaja !



Piše: Jupi

Ad. 24.04.2011.


Koliko je meni poznato - postoje barem tri područja koja prepoznaju i artikuliraju grešku ili grijeh, naravno s tim da se pojam greška shvaća najčešće kao tehnička greška u nekom općenito tehničko-procesnom (može i pravno-tehničkom ili računovodstveno-tehničkom) smislu, dok je grijeh - djelovanje izričito nauštrb vrednota ljudskih odnosa.
Ono što je ipak zajedničko značenje za oba termina je to, da i greška i grijeh znače - ODSTUPANJE od zadanog / dogovorenog / određenog ponašanja.

Osim toga, treba napomenuti da je prepoznavanje pojma grešeke i grijeha od izuzetne / temeljne važnosti za inteligentno i životno uspješno ponašanje, jer ako idemo i dalje u grešku bez da je ispravimo, život nam ide u destrukciju.
Dakle, u najkraćem - poznavanje / prepoznavanje pojma grešeke od esencijalne je važnosti za Život.

Ona tri područja, koja sam početno spomenuo, a koja shvaćaju i valoriziraju pojam greške ili grijeha svakako su: prirodno-tehnička znanost, društvena pravna znanost, i religijska učenja.

Meni je iz svijeta tehničkih znanosti i to iz područja Upravljanja Sustavima i procesima (Opća teorija Sustava) dobro poznata doslovno definicija koja glasi:
" Da bi neki sustav ostvarivao ciljano i upravljivo ponašanje on mora na svom rezultatu mjeriti grešku"
Prema Općoj teoriji sustava to vrijedi i za Čovjeka, odnosno i za čovjekova društva.

Religijski je od davnina prepoznat pojam i vaćnost greške, s tim da se greška, kad se radi o ljudskim odnosima, u religijskom smislu najčešće shvaća kao grijeh.
Već to vrlo davno religijsko prepoznavanje greške, odnosno grijeha samo po sebi je vrlo interesantno jer je pravo pitanje - odakle u tako davnim danima Čovjeku tako vrlo visoka, potpuno eksplicitna svijesnost o grešci, odnosno grijehu ???!!!

Kako sam već jednom prije napominjao, nisu samo grandiozne piramide i slične građevine gigantski svjedoci postojanja predpotopnih vrlo visokih civilizacija, nego je to očito i začuđujuće gigantski velika vrlo stara i to eksplicitna svijesnost o temeljnim čovjekovim aspektima, kao što je to upravo eksplicitna svijesnost o aspektu / pojmu grijeha.

Dakle sam pojam grijeha, i to da se po defaultu rađamo u grijehu, gledano iz aspekta opće teorije sustava ima - pozitivnu / naprednu aspektacjiu čovjeka, koliko god to meni i mnogima doslovno odurno bilo.

Želim reći, da nije problem u tome da nam je vrlo potrebno i visoko vrijedno prepoznavati greške i grijehe. Mislim da to nije upitno.
Ono što je problematično i upitno je to da se s tom sviješću o našoj grešnosti radi krajnje zla MANIPULACIJA.
To je potpuno isto kao i recimo primjerice s GMO razvojem.
Naime - nije pitanje da li nam je GMO tehnologija potrebna. Naravno da nam je potrebna i da nam je doslovno sudbina da ovladamo tim znanjima. Nego je problem to što se s tim GMO-om radi ljudima i prirodi krajnje destruktivna manipulacija.
Tako je isto i sa grijehom.
Problem je MANIPULACIJA ! U vrlo zle / porobljujuće svrhe !!!

Potupuno isto je i pitanje o životu kokoši, koje se u ovom postu daje kao primjer problema Čovjekova luđačkog / zlomanipulativnog i ponižavajućeg odnosa prema živim bižima oko sebe, koji ide do takvih dubina zla kao što je oduzimanje dostojanstva života.

Jer, duhovna bol i poniženje, gori su i porazniji od same fizičke boli.

- 12:56 - Komentari (16) - Isprintaj - Zasebno

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Veljača 2016 (1)
Lipanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (2)
Siječanj 2015 (1)
Studeni 2014 (3)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (6)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (3)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (3)
Lipanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (15)
Prosinac 2011 (6)
Studeni 2011 (5)
Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (6)
Lipanj 2011 (9)
Svibanj 2011 (6)
Travanj 2011 (8)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (5)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (6)
Svibanj 2010 (3)

Opis bloga

Linkovi

Narode probudi se!

Tekstovi