Nova Politika

13.05.2010., četvrtak

Solarna yoga i njena moguća uloga u novoj ( svjetskoj ) politici


“Kada bismo se vratili na početak i obuhvatili sve do danas - nekako mi se nameće zaključak kako je ljudski život u svojoj osnovi - moralno pitanje. Na jednoj strani ljudske psihe je održivost vlastitog tijela, dok se na drugoj strani stvara posljedica te održivosti - narušavanje tuđe održivosti tijela, odnosno života.” ( Meroveus )

"Kada budemo razmišljali da ubijanjem drugog živog bića ubijamo dio sebe, onda ćemo prijeći u viši stupanj svijesti.” ( blade777 )



Piše: catwoman

Do navedenih informacija došla sam putem emisije "Na rubu znanosti" , te teksta o solarnoj yogi na blogu "Preko ruba znanosti", oboje autora Krešimira Mišaka.

Indijac Hiro Ratan Manek je čovjek koji živi samo od Sunca. Tehnologija kojom je to postigao naziva se još i sun gazing ( zurenje u sunce ). Poslijednjih pedeset godina života bavio se izučavanjem starih spisa i eksperimentiranjem na sebi, da bi sada sa preko sedamdeset godina, vrhunski lucidan i vitalan, prenosio svoja fascinantna saznanja o tome ljudima diljem svijeta. Transformacija njegove fiziologije znanstveno je dokazana, tj. 260 dana ( u Indiji ) i 400 dana ( u SAD –u ) podvrgnuo se 24-satnom nadzoru liječnika kako bi dokazao da se doista može živjeti samo od sunčeve svjetlosti. Za to vrijeme uzimao bi samo vodu i povremeno tijelo izlagao suncu. Od svih medicinskih pokazatelja promjena bi se događala samo u padu ( oko 50% ) razine šećera u krvi, no on u vezi toga nije imao baš nikakvih tegoba. Funkcionirao bi kao potpuno zdrav čovjek.

Iako je Hiro Ratan Manek najslavniji po tome što ne konzumira nikakvu hranu, već, na neki, današnjoj znanosti još uvijek neobjašnjiv način, energiju dobiva samo od sunčeva zračenja - to zapravo nije najbitnije. Najbitnija je sloboda, neovisnost, psihičko i fizičko zdravlje koje sun gazing donosi. Naime, Hiro kaže da 3 mjeseca nakon redovite vježbe nastupa stabilizacija psihe, nakon 6 mjeseci stabilizacija tjelesnog zdravlja i smanjenje apetita, a nakon 270 dana prakse čovjek se pretvara u, kako on kaže, „solarni čip“ i potrebno mu je sam malo izlaganja tijela suncu ili petnaestak minuta godišnje gledanja u sunce ili povremeno bosonogo hodanje prirodnim tlom bez trave, kako bi se to stanje održalo trajnim. Naravno, navedeni periodi su navedeni kao njegova procjena i moguće osciliraju od pojedinca do pojedinca, tj. njegovog psihofizičkog stanja. Potreba za tekućinom ( vodom ) ne nestaje, dakle Hiro i dalje pije vodu , a povremeno, zbog društvenih razloga ( kako bi se ljudi oko njega ležernije osjećali ) popije sok, juhu ili razrijeđeni jogurt.

Solarna yoga je vrlo jednostavna tehnika, besplatno dana na uvid svima, bez potrebe osobnog učitelja ( gurua ) i bez ikakvog religijskog konteksta - to je tehnologija transformacije bazičnog ljudskog metabolizma. Provodi se oko 270 uzastopnih dana gledajući u izlazeće ili zalazeće sunce, kada nema škodljivog ultraljubičastog zračenja - to je otpirlike do jedan sat od izlaska sunca, odnosno jedan sat prije zalaska. Počinje se s trajanjem od 10 sekundi i svaki dan produžuje se za dodatnih 10 sekundi, sve dok se nakon 270 dana ne dođe do granice od nekih 45 minuta. Naravno da se smije treptati očima, a jako je poželjno istovremeno stajati bos na zemlji / pijesku / kamenu , no nipošto ne na travi, jer ona ( obzirom da se isto tako hrani - fotosintezom ) odvlači dobivenu energiju. Koji dan se može i preskočiti, ako nema sunca ( kiša, oblaci i sl. ), pa se nastavi tamo gdje smo stali.
Naravno, Hiro ne može svima garantirati ono što je uspjelo njemu, tj. da ćemo svi nakon provedene prakse imati tijela kao solarne biočipove, no svakako će nastupiti velik napredak u smislu psihičkog sklada i tjelesnog zdravlja, te smanjene potrebe za hranom.

Ovakva mogućnost transformacije ljudskog metabolizma oduševila me, jer time ne samo da se mogu postići već navedene dobrobiti, već se može i dobrim dijelom riješiti problem prehrane u svijetu, a ono što mi je najljepše od svega jest činjenica – da je moguće egzistirati u fizičkom tijelu na krajnje etičan način – ne ugrožavajući svojim tjelesnim opstankom tjelesni opstanak drugih bića – životinja i biljaka. Poznato je da ne pate samo životinje zbog čovjekove potrebe za hranjenjem – već i biljke itekako drastično reagiraju ako ih se reže ili čupa. ( Tko ne vjeruje, neka pogleda znanstvena istraživanja u knjizi „Tajni život biljaka“, autora Petera Tompkinsa i Christophera Birda )

Tek bi frutarijanstvo ( tj. hranjenje isključivo plodovima voća ) bilo moralno prihvatljivo, u smislu ne nanošenja patnje ostalim živim bićima. Teoretski, tu bismo mogli ubrojiti i pijenje mlijeka, te jedenje neoplođenih jaja ... međutim – tu je uvijek vrlo upitna kvaliteta života životinja čiji se tjelesni proizvodi koriste za prehranu: imaju li te životinje dovoljno slobode i prostora za život kakav im je priroda iskonski namijenila ?




Piše: Energija Sunca


Ova praksa je samo ponovna uspostava drevnih znanja i čak nema tako puno veze sa hinduizmom. Sam HIra Ratan Manek čak i nije hinduist. S tim da je u prošlosti, kao npr. u Egiptu to znanje, jer predstavlja veliku moć, bilo ljubomorno čuvano od strane vladajućih kasta. A običnom puku su se prodavale ukrudbene ovjesnice pod bubrege u stilu kako je sunce opasno (kao što i može biti ako ga ne poštuješ) i da će te spržiti (kao što i može ako ne znaš cake).

Točno je da nakon prvih 15 minuta dolazi do uklanjanja psihičkih potegoba, ali to nije bitno. Isto tako je točno da nakon drugih 15 minuta prakse dolazi do otklanjanja raznih fizičkih teškoća i bolesti kao i jačanja imunitetskog sustava, ali ni to nije bitno. Također je točno da nakon trećih 15 minuta ove prakse dolazi do mogućnosti sintetiziranja sunčeve energije, što će reći da čovjek ne mora jesti čvrstu hranu, no čak ni to nije bitno. Ono što je tu bitno jest dizanje razine svjesnosti i duhovnosti, ukratko radi se o bogu pa magdje on bio i makako ga mi zvali.

Ono po čemu je Hira Ratan Manek osebujan i što ga razlikuje od ostalih praktikanata ove tehnike jest da se on nije natezao s znanstvenicima u stilu je li to moguće ili nije, već je jednostavno došao njima i rekao evo me, a vi gledajte pa se mislite, tako da su nad njim izvršene respektabilne istraživačke kontrole i strogi nadzori. A nakon toga on neumorno putuje svijetom, neštedimice i besplatno dijeli to znanje, pa je stoga i naša ekološka udruga imala čast da mu prošle godine pomogne u organiziranju njegovog prvog predavanja u Hrvatskoj u Zagrebu, kao i da ove godine bude sudionik u organizaciji njegovog drugog posjeta Hrvatskoj, kada je upravo održao predavanja u Splitu, Zagrebu, Zadru, Pašmanu i Osijeku.

Praksa je u biti izuzetno jednostavna, počinje se s 10 sekundi gledanja u sunce tijekom tzv. zlatnog sata (sat vremena poslije izlaska ili sat vremena prije zalaska, naravno računajući ne od nekog brda nego od nulte linije horizonta ili mora). Može se to čak i podijeliti, pola pola, ali meni osobno prihvatljivije je ujutru jer se nekad zna popodne naoblačiti, pa mi onda taj dan može propasti. Iako to nije nikakva tragedija, ako ima oblaka, pa se sunce ne vidi, onda se radi sljedeći sunčani dan. Pauza ne bi trebala biti veća od dvije sedmice, jer u tom slučaju se treba ponavljati ispočetka, ali po deset sekundi za svaku ranije postignutu minutu, dok se ne namiri vrijeme koje je bilo postignuto prije te veće pauze, a onda normalno dalje. Svaki dan deset sekundi više, bez žurbe, s punom koncentracijom, poštovanjem prema suncu, povjerenjem i predanošću, bez ikakvih strahova, jer je vjera tu veoma bitan faktor.

Ja to radim već godinu dana i trenutno sam na 34 minute. Mogu reći sve najbolje. Stvarno se osjećam moćno. Da ne spominjem nekakve boljke za koje suvremena medicina jednostavno ne poznaje lijeka, kao što su npr. tinitis, smetnje vida, neugodan oblik paradentoze s gnjojenjem i krvarenjem, noge nejednake dužine, kojekakvi račići i slično.

Naravno u startu tu ne treba imati nekakva prevelika očekivanja. Ključni su poštovanje, zahvalnost, povjerenje i predanost. I svakako ustrajnost. Za ilustraciju kod mene u selu nikako ni nema sunca, jer se nalazimo između dva brda. Istočno je malo ali je jako blizu, zapadno je mrvicu dalje ali je ogromno, tako da kad kod nas sunce zađe na rivijeri još sija jedno par sati. Međutim, po sistemu klin se klinom izbija ja sam se sjetio da izbijem brdo tako što ću mu se popeti na vrh. A u krajnjoj liniji ni to nije problem, može se raditi i gledajući u odraz sunca u velikoj kanti ili buretu. Jedino nije preporučivo gledati u refleksiju od slane vode. Ako je bljesak popratni dok se gleda sunce tijekom zlatnog sata , to nije nikakav problem, jer tada je UV zračenje minimalno. I za početnike je važno napomenuti da je radi lakoće lakše sunce gledati odmah po izlazu diska, u prvih par minuta. Jer se meni prošlo ljeto više puta dešavalo, a to znam i iz iskustva drugih, da sam gledao sunce visoko na svodu, i nije mi bilo baš jednostavno niti lako, već sasvim suprotno. A za one koji su po prirodi isprepadani, nije loše znati da sam ja uvijek bio izuzetno osjetljiv na sunce, do te mjere da kada bih po sunčanom danu izašao iz neke prostorije vani, trebalo mi je po sat dva vremena da normalno progledam, jer ne bih oka mogao otvoriti, odmah bi me jako sunce zaslijepilo. A onda sam u nika doba rekao, pa kad može Hira, mogu i ja, šta je on pa gori od mene. Još se može koristiti i energizirana voda. Vodu staviti u teglu ili bocu, staklenu ne veću od 2 l, poklopiti metalnim, staklenim ili keramičkim poklopcem, ne smije biti plastike, i ostaviti na suncu 6-8 sati. Ne mora biti direktno sunce, može biti i oblačno. To potrošiti u roku od 24 sata, može se i kuhati. A ako se ne potroši, može se ponovno staviti na sunce i dupunjavati isto kao baterija. Samo nije najbolje ostavljati preko noći vani zbog negativnog utjecaja mjeseca.

Ima puno informacija o ovome, npr. na Hiro Ratan Manek, Sun Gazing, Sun Healing, Solar Yoga, a imaju i hrvatski forum na Svjetlost online te srpski na Cybermikans, s pregršt korisnih obaviještenja.




Prenosi : Matti


"Moj cilj je postizanje zdravog uma, tijela i duha. U tom smislu možemo reći da tisuće ljudi može živjeti od energije sunca. Navodim kao primjer čovjeka iz Arizone koji je 18 godina bolovao od leukemije. Kad se pokazalo da nijedna metoda liječenja nije bila uspješna, počeo je vježbati solarnu jogu i ozdravio je, nema više leukemiju. On vodi i časopis koji se zove "Sun Gazetteer": Ima i mnogo drugih slučajeva. Na web stranici www.mercola.com ima opisa više slučajeva koji pokazuju koliko sunce može pomoći. Objavljeno je i mnogo knjiga koje su pisali liječnici koji vjeruju u vježbanje solarne joge i govore o slučajevima ozdravljenja. To je danas poznata činjenica: vježbajte solarnu jogu i rezultati će doći.

Jedan od svjetskih problema danas je i voda. Pomoću Sunčeve energije složenim postupcima koji su nam danas dostupni, milijuni litara vode iz mora i oceana mogu se pročistiti i biti čisti poput kišnice. Mnogo je mogućnosti koje bi se mogle istražiti kad se establišment tome ne bi protivio. A za to se mogu pobrinuti samo političari, svjetski lideri, to je njihova zadaća. Kad bi se oni bavili gledanjem u Sunce, bili bi zdravi ljudi i mislili bi pozitivno, a svijet bi se posve promijenio.

Mislim da solarna joga ide naprijed, širi se svijetom, i vjerujem da će od 2012. godine za čovječanstvo početi novo zlatno doba, patnja će biti vrlo rijetka i svi će biti sretni, društveni ustroj postat će u pravom smislu socijalistički. Jer kad se čovjek oslobodi žudnje za hranom, oslobađa se i svih drugih žudnji. A kad se čovjek oslobodi žudnje, raspodjela bogatstva u svijetu postat će pravedna i društvo će biti ustrojeno u pravom smislu socijalistički. Sve su te promjene ostvarIjive, jer solarna joga je magična stvar, ona može sve promijeniti. Svi će biti sretni, sva živa bića na ovom planetu bit će sretna. Danas sretno živi možda 10 posto ljudi, a 90 posto ljudi pati. No, nije daleko dan kad će nesreća biti rijetka, a većina ljudi bit će sretna, bit će dobri i suosjećajni prema drugim bićima. Ja mislim da nas čeka bolji svijet. Solarna joga je vježba koja ne iziskuje nikakve troškove, a donosi blagostanje svim ljudima, mir u svijetu i bolje društvo."

( Hiro Ratan Manek )

solarhealing.com
sungazing hrvatska
centar tara zadar



- 22:57 - Komentari (34) - Isprintaj - Zasebno

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Veljača 2016 (1)
Lipanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (2)
Siječanj 2015 (1)
Studeni 2014 (3)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (6)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (3)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (3)
Lipanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (15)
Prosinac 2011 (6)
Studeni 2011 (5)
Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (6)
Lipanj 2011 (9)
Svibanj 2011 (6)
Travanj 2011 (8)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (5)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (6)
Svibanj 2010 (3)

Opis bloga

Linkovi

Narode probudi se!

Tekstovi