Nova Politika

08.01.2010., petak

Nova Politika - praktične vodilje ( inicijalni tekst u procesu kreacije )


P R O L O G


Piše: Jupi


Kako ostvariti praktično bolje / životnije društvo ?

Treba zadovoljiti nekoliko temeljnih vrijednosnih principa:

DEMOKRACIJA = Demos kratos = Narod vlada, a ne izabrana Elita, a to se može postići time da se redovito, npr. svakih dvije godine sastaju se narodne skuštine po županijama, donose svoje ocjene i prijedloge na do tada ostvarena stanja, a prema jednostavnim ciljevima i kodeksima koji se prije dogovore kao Kodeks i Ustav.

ISTINA = je unekoliko potiruća prema demokraciji jer ona kaže da istina ne ovisi o broju glasova, i makar na jednoj strani VAGE ISTINE bilo milijun glasova, a na drugoj strani te vage samo jedan, moguće je da istina bude samo kod tog jednoga, bez obzira što onih milijun glasova imaju demokratski prevagujuće pravo.

Istina se ne smije staviti na upravljanje privatnom ineresu ( mediji, edukcija, znanost i istraživanje, statistički uvidi i ankete ) nego se utvrđivati simbiotičkom znanstvenom etikom koja uvažava različito determiniranje i različito aspektiranje problema, te nastoji sklopiti najkorisniji, najpravedniji, najupotrebljiviji i dokaziviji konstrukt riješenja.

SLOBODA i ODGOVORNOST - nužno je da jedinke društva budu slobodne ali i odgovorne; jer je to jedino pravedno i održivo snošljivo, da bi se očuvalo temeljno dostojanstvo bića i ostavio slobodan prostor za različitost i napredak koji su od temeljnog značenja za životnu procesualnost.

PRAVEDNOST - pravedno je da imamo i uživamo samo onoliko koliko smo u stanju sami stvoriti i razmijeniti s drugim ljudima. Pravednost znači i dostojanstvo, odnosno da smo dostojni samo onoga što stvarno uistinu jesmo, a ne nikako lažno više ili oteto od drugih.

SNOŠLJIVOST / ODRŽIVOST - jer smo svi u nekoliko različiti neophodna je u toj različitosti snošljivost i prema onima koji su u manjini. Jer zapravo, RAZLIČITOST leži u osnovi postojanja.
Jer kad ne bi bilo različitosti, nego da je sve isto u svim dimenzijama - onda ne bi bilo ni kretanja, ni života, ni postojanja. I - jer različitosti su potrebne kao polazne determinante za novu sintezu života.

TAKMIČIVOST / KOMPARABILNOST - je nužan odnos ( kao slobodno tržište ) u kojem se jedino mogu realno uspoređivati vrijednosti i dobra koja se stavljaju u ponudu / razmjenu, i odnos koji stalno nudi i potiče PROMJENU / NADOGRADNJU / RAZVOJ VRIJEDNOSTI U VREMENU, i time osnažuje princip promjene u, čini mi se, Heraklitovom smislu, da na tom svijetu samo mijena stalna jest.

U nužnim procesima komparacije / takmičenja napuštaju se stare vrijednosti / proizvodi i postižu se novorođeni za uspješniji, kompetitivniji i održiviji život.

SINERGIJSKA LJUBAV - Ljubav je nužna strast / prirodna sila-himera / afinitet koji ostvaruje RELACIJU prema drugotnom i iz te relacije rađa život kao SINERGIJSKI odnos koji se onda životno hrani i iz zajednički ostvarenog. To su ljubav i sinergija koji ne guše i ne tiraniziraju druge oko sebe, nego inspirirani drugotnošću troše/daju sebe tako gradeći život, i to više silom inspiracije nego silom PRISILE. Ljubav je viši stupanja relacije od relacije PREDATORSKOG PONAŠANJA koje proždire, skuplja i podjarmljuje samo sebi, sve oko sebe, pileći tako granu na kojoj sjedi.

Društvo koje prepoznaje i njeguje Ljubav živi na snažnom životnom temelju koji je krajnje perspektivan.


Opaska autora

Evo, naveo sam samo nekoliko VRIJEDNOSNIH PRINCIPA ( vrijednosnica ) koje je nužno poštivati i provoditi u društvenim opredjeljenjima i praksi, i nije uopće nemoguće, ali principe i praksu koju nude i reklamiraju današnji sustavi ljudskih društava su vlast koja provodi male elite na državnim čelima, a ne demos-kratos, i također je filozofija EVOLUTIVNOG SUKOBA a ne SINERGIJE LJUBAVI, pa se zato opravdano današnje vlasti mogu nazvati ZVIJERIMA na vlasti, kako ih uostalom i vidi / metaforički ispravno izražava Ivanova Apokalipsa.

Mene je osobno strah da nas ta osiljena Elita-Zvijer ne pokori / pretvori u KLONOVSKE JEDINKE koje jedino poznaju i komuniciraju preko HOST-BOGA-SERVERA-KOMPJUTERA, odnosno jedinke koje su bez ikakve slobodne volje nego samo izvršavaju VOLJU host-boga-servera, tj. da ne postanemo jedinke u BORG society-a (društva) kako je metaforizirano u Star Treek epizodi o Borgu, ili u Matrix trilogiji, filmovima kojim Elite NLP-iziraju naše afinitete i razmišljajuće perspektive.
Jer sve bi to moglo biti da je njihovo maslo od davnih dana kad su kreirali Čovjeka za svoje potrebe i jedino što oni imaju ponuditi za nas je da budemo njihovi apsolutni sluge, a jedna od mogućih varijanti koja zadovoljava tu njihovu namjeru su svakako KLONOVSKE jedinke.
Iako ima i naprednijih mogućnosti koje su metaforizirane u trilogiji Matrix, no u principu - radi se o jedinkama koje su apsolutno poslušna djeca sistema što nad njima vlada.

Naše je sveto pravo i temeljna potka našeg DOSTOJANSTVA da obranimo našu SLOBODU razmišljanja i djelovanja, odnosno ove gore principe koje sam iznio.

Jer, samo tako možemo ostati STVARNO ŽIVI, a ne postati bezživotni klonovi.




TRANSFORMACIJA VLASTI U ISTINSKI SERVIS SVIMA


Piše : Toluen


1. Tko god ulazi u politiku ulazi u sustav koji je kao Big brother- stalno na oku javnosti. Nema ničega tajnog što se može muljati kao što sada imamo svuda na svijetu, kada se u ime viših državnih interesa obavijene tajnama otvaraju primjerice nove ratne ( čitaj profitne ) zone i tako dalje.

2. Prije ulaska se sva imovina političara i njegove bliže, dalje rodbine i svih pratećih pomoćnika ( advokata, liječnika itd.) ne zamrzava, ali stavlja pod strogi financijski nadzor u kojem svaka promjena imovine mora imati transparentno opravdanje, koje ne smije ničim pokazivati da ima ikakve veze sa činjenicom da je član te obitelji u politici.

3. Za vrijeme obnašanja političke dužnosti političar ne prima nikakvu plaću niti naknadu. ali naravno ima pravo na sve što mu treba za život i nesmetano obavljanje svojih dužnosti koje je preuzeo. Dakle 0 kn za cijelo vrijeme trajanja mandata.

4. S obzirom da u politici nema pobjednika, ovdje se stvar razlikuje od Big Brothera u sljiedećem. Sasvim je moguće da političar za svoje aktivnosti može na kraju snositi posljedice ako je djelo namjerne nebrige, neodgovornosti ili bilo čega čime je kompromitirao ono što bi političar trebao biti - najčasniji posao (što sada naravno nije).

5. Ocjena kvalitete rada je javna ( referendumska ) i o njoj ovisi hoće li političar po završetku tekućeg mandata koji je obnašao uopće dobiti išta za ono što je radio ili će se čak dokopati zatvora, naravno ako mu se dokaže da je bilo kome pogodovao u smislu sada sveprisutne korupcije.

Ovo naravno vrijedi za sve razine politike - od načelnika općine do predsjednika države i svih pomoćnih funkcija, savjetnika i svih koji bilo čime u politici sudjeluju.


Opaska autora:

Ima toga još, ali ovo je za sada sasvim dovoljno.

Nekako imam osjećaj da bi se uz ovakve uvjete relativno malo ljudi odlučilo na bavljenje politikom, ali bi tada ti bili vjerojatno više zainteresirani da doista budu istinski servis ljudima koji su ih izabrali.

Što vi mislite o tome?

Volio bih čuti vaše ideje, izmjene, nadopune ...

:-)



- 02:58 - Komentari (45) - Isprintaj - Zasebno

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Veljača 2016 (1)
Lipanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (2)
Siječanj 2015 (1)
Studeni 2014 (3)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (6)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (3)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (3)
Lipanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (15)
Prosinac 2011 (6)
Studeni 2011 (5)
Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (6)
Lipanj 2011 (9)
Svibanj 2011 (6)
Travanj 2011 (8)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (5)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (6)
Svibanj 2010 (3)

Opis bloga

Linkovi

Narode probudi se!

Tekstovi