Nova Politika

15.12.2009., utorak

O nelegitimnosti ove vlade

Piše: Neverin


Image and video hosting by TinyPic


U Splitu, u bivšem Jupiterovu hramu, a potom crkvi sv. Ivana nađena je kamena krstionica sastavljena od više kamenih elemenata. Na jednom od njih, ponešto oštećenom, koji je prethodno služio kao oltarna pregrada, nalazi se reljef s pleternom ornametikom i prikazom triju osoba. Među njima ističe se čovjek sa širokim plaštem i krunom na glavi. Sjedi na prijestolju bez naslonjača, u lijevoj ruci drži kraljevsku kuglu, a u desnoj križ. S njegove desne strane u stojećem je stavu prikazan dostojanstvenik odjeven pripasanom tunikom, a pod njegovim nogama potrbuške ispruženi podanik s rukama koje se sklapaju u prošnju. Položaj hrvatskog podanika se nije promjenio od tada.

(preuzeto sa Wikipedije osim zadnje rečenice koja je moja)




Svaka vlast na ovom svijetu kako bi obnašala istu treba izmisliti jednu teorijsku podlogu za uvaliti subjektima nad kojim izvršava svoja htjenja: to je legitimnost. Tako se kralj u antičkoj Babiloniji ili Ninivama opravdavao da je zemaljski "predstavnik" gradskog boga Marduka odnosno nacionalnog Ašura. Pravi vladari u teoriji su bili sama božanstva.
Pojam legitimnosti se i nije baš promjenio kroz stoljeća sve do rođenja grčkog polisa kada Aristotel zaključuje da "jedina stabilna država je ona u kojoj su svi muškarci jednaki pred zakonom." Maknimo po strani što je on mislio na muškarce koji su sposobni držati oružje te su žene, djeca, robovi, stranci isključeni iz bilo kakvog obnašanja vlasti i to što je bio teški šovinist, samo trebamo promjeniti riječ "muškarci" promjeniti sa "svi građani koji su dostigli punoljetnost" kako bi koncipirali upražnjavanje demokracije onakvom kakvom ju vidimo mi barem u teoriji.
Jasno je da je efektivna demokracija bila moguća na gradskom trgu a što se više država širila to je bilo teže da se njeni pripadnici sastaju u zadano mjesto i zadano doba što radi prijašnje tehnologije što radi toga što nisu svi dokoličarili već su radili na svojim imanjima da se prehrane. To su bila duboko agrarna društva.
Shvaćanje da se legitimacija dobiva od Boga je napokon srušena američkom i francuskom revolucijom kada se vremena mjenjaju te se vlast dobiva odozdola tojest "od naroda" i zato se Napoleon (koji je razočarao mnoge tako što se proglasio carem) nazvao „carem svih Francuza“ a ne Francuske.

Proces nije bio nimalo lagan i kako nas sama povijest podučava, nakon 1789 i dalje je bilo autoritativnih pokušaja da se stvari vrate na staro, kako bi pojedinac zavladao nad svima opravdavajući to svojim "nadljudskim kvalitetama". Na svu sreću uvrježeno mišljenje dan danas jest da organizacija koja želi obnašati vlast u Hrvatskoj mora sljediti neka pravila (koje je uzgred rečeno i sama postavila ali ih kostantno krši) kako bi u očima naroda izgledalo da obavlja svoju dužnost općim konsenzusom (to što ja nisam glasao za njih ne znaći da im negiram pravo na obnašanje vlasti ako je većina tako odlučila).

Naša država je rođena u izvanrednom stanju, tijekom vanjskog napada na njezin teritorijalni integritet i stoga narod vjerujući da zemlju prije treba obranit žrtvuje trenutno san o boljoj sutrašnjici.
Legitimnost HDZ-a prvih 10 godina proizlazi iz toga što su nas službeno obranili od Srbije (mada su nas zapravo spasili branitelji koji nisu ni sanjali kakva će ovo biti noćna mora od države) i autoriteta Franje Tuđmana u očima puka koji je htio ili ne htio, nadovezao se na karizmatičnu ličnost alfe i omege prije njega: Josipa Broza Tita i prije njega na kralja Tomislava "prvog hrvatskog kralja" tako je ovaj potonji bio "prvi hrvatski predsjednik" koji dramatično govori o ostvarivanju "tisućuljetnog sna".

Mehanizmi kojima vlast pronalazi izliku kako bi baš ona vladala su jako banalni ako ste proučavajući povijest naletili na uvijek iste primjere. Naime, bit će radi nedostatka mašte, vladari se nadovezuju na one koji su bili prije makar se deklarirali kao drugačijima od neprijatelja. Isto ponašanje možemo pronaći u ponašanju države u „1984“ gdje je prošlost uvijek neki odvratno vrijeme ali hvala bogu tu je sada aktualna vladajuća garnitura koja će nas voditi prosperitetu. Uvijek ista prezna retorika, Orwell je to predvidio.

Nakon što je ljudima dopizdilo gledati uvijek iste sive eminencije koje su se vrzmale u sviti već rakom nagriženog Predsjednika, u zemlji dolazi na vlast koalicija koja se ne uspjeva dogovorit oko ničega, što radi unutarnjeg neslaganja i vanjskog presinga tadašnje opozicije sa euroskeptikom a sad eurofilom Ivom Sanaderom (legendarni govor na splitskoj rivi).
Da nije bilo te tri godine ova zemlja (gdje je višestranačje) bi punih dvadeset godina dosad bila pod skutama samo jedne stranke, koalicijske partnere ne brojim jer su to sateliti koji dižu ruke da bi zadržali i prisvojili nove privilegije, sve to uredno našim parama.

Nakon tužnog i mršavog Račanovog mandata HDZ pošto poto mora preuzeti vlast radi pohlepe vlastitih članova te na izborima krši pravila tako što za stranku glasuju mrtvi i nepostojeći birači. Novinari Novog Lista odlaze na nepostojeće adrese gdje je prijavljeno i do tridesetak ljudi koji su vidi vraga glasali za "zna se" koga. Nevladine udruge (Gong) reagiraju ali džaba, izborno povjerenstvo priznaje da je bilo "nepravilnosti" koje nisu imale ozbiljnih posljedica na sveukupni rezultat izbora te se farsa može nastaviti narednih 4 godina iako je legitimitet vlade ozbiljno narušen što radi samih izbora što radi brojnih afera koje su usljedili. SDP - ova kratka stanka dobro je došla hadezeovskim zastupnicima da prebace sa sebe odgovornost na "komunjare" u istoj maniri jednog Đapića koji je donio Osijek u propast ali debelokožac ima želuca da optuži tek izabranog gradonačalnika da je upravo on spiskao sulude miljune u nekoliko dana obnašanja vlasti.
I nikom ništa.

Već u to vrijeme bilo bi opravdano da je hrvatksi narod odbio poslušnost tim ljudima. Nakon 4 fantastičnih godina Brodosplita, afera Kamiona, slučaja Garaža i Selotejp (koji su ozbiljno narušili povjerenje u hrvatsko pravosuđe),Sanaderovih satova, opere u Veroni, preskupe Kalmetine, raznih pronevjera hrvatskih diplomata kao Nevena Jurice u SAD-u, Žužulov Bechtel, Sunčani Hvar, cesta u Karlovcu samo radi Vukelićevog brata, ZERP-a, financiranje kumova u Bosni i Hercegovini (ko fol za folklor), propadanje obrazovanja, ubojstvo Ivane Hodak, makinacije u fondu za privatizaciju, sve to do ostavke i plaćanja Sanaderu dodatnih 6 mjeseci za uredni nerad.
Ispričavam se jer kad bi dovršio listu mislim da bi se izrigao od muke pa ću stati samo na ovim primjerima kojh se automatski sjetim.. to su naravno samo oni eklatantni primjeri. Kriminal koji se dešava na vrhu vlasti je kriv za poticanje raznih zlouporaba na lokalnoj razini. Kada bi se svakome oduzela nelegalno stečena imovina mislim da bi komotno bili u suficitu i kad bi vratili vanjski dug.

2007. parlamentarni izbori opet isti scenariji, svi očekuju promjenu vlasti a ona se ne dešava, prevagu je opet odnjela dijaspora, mrtvi i nepostojeći glasaći.

Sanader daje ostavku radi vlastite sigurnosti (čovjek opet izgleda zdravije, bit će ne mora lagat tolikim intenzitetom), nasljeđuje ga Jadranka Kosor koja nije doblia povjerenje naroda i na taj način pravila su prekršena do kraja, stranka više nema nikakvo opravdanje zašto se i dalje nalazi na vlasti.
Premjerka podiže PDV na 23% umjesto da ga smanji kako bi u doba krize gospodarstvo moglo izdržat ali očito je važnije napuniti državni proračun, ipak se treba i u krizno doba omogučiti kasti da vodi i dalje visoki životni standard.

Premjerka uvodi i popularni harač, "porez solidarnosti" nema baš nekog uspjeha iz neobjašnjivih razloga tako što nas straši da će nam sjesti na plaće do 10% nakon čega 3% izgleda sasvim prihvatljivo. Jeftina psihologija poput onih cijena od 9.99 u trgovačkim centrovima.

Mesić potpisuje zakon o haraču ali ga dovodi u pitanje preko Ustavnog suda. Jasna Omejec koja je prije nekoliko mjeseci bila u centru afere jer nije imala dovoljno uvjeta da postane Predjednica Ustavnog suda odlučuje da je harač opravdan sa naznakom da bi trebao prestat kada prestane i kriza. Živjeli empirijski podaci koji će nam kazati kad je kriza gotova.

Pošto smatram da gospođa Jasna Omejec i dalje nema uvjete za Predsjednicu (funkciju koju je dobila očito da legitimira poteze ove vlade), njezine odluke na tom mjestu su nevažeče i njoj nije moguće ocjeniti jeli neki zakon ustavan i obrnuto.
To je kao da idem voziti auto bez vozačke dozvole i ako se što dogodi, makar netko završi u mene, ja moram preuzeti svu odgovornost jer nisam imao nikakvih prava da budem u statusu vozača.
Ta ista paralela vrijedi i za Jasnu Omejec kao i za našu vladu koja nema što izvršavati ako je sama prekršila pravila ponašanja u demokraciji koje je sama donjela.
Ergo, smatram da je vlada Republike Hrvatske nelegitimna, protuustavna, kriminalna, štetna i beskorisna te da mi kao pojedinci i narod nemamo nikakve obveze prema njoj.
Pošto se grozim nasilja najmudrije bi bilo dovesti u paralizu cijeli sustav gandijevom metodom, ne odlaziti na posao, ne koristiti javni ni osobni prijevoz, pružati pasivan otpor,ne plaćati račune. Sve je to izvedivo ako učinimo to zajedno i istovremeno.
U slučaju da uspije taj otpor i ako vlada misli i dalje ostati na vlasti (zgrozit ćete se sada) ja ne vidim nikakvu alternativu od otvorene prijetnje njima (jer i oni su od krvi i mesa kao i Berlusconi) kao akt naše legitimne samoobrane.

Francuska je od 1789 naovamo dožvijela pet republika, neće se dogoditi nikakva tragedija ako mi dođemo do druge.

Kakva su vaša rješenja? Pustite maštu sa lanca..


Ps. Nadam se da ovo neće završiti opet kao neka rasprava o desničarima i ljevičarima jer se definitivno ne radi o tome, već mi je pun kufer te podjele.


- 22:28 - Komentari (19) - Isprintaj - Zasebno

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2016 (1)
Lipanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (2)
Siječanj 2015 (1)
Studeni 2014 (3)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (6)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (3)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (3)
Lipanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (15)
Prosinac 2011 (6)
Studeni 2011 (5)
Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (6)
Lipanj 2011 (9)
Svibanj 2011 (6)
Travanj 2011 (8)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (5)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (6)
Svibanj 2010 (3)

Opis bloga

Linkovi

Narode probudi se!

Tekstovi